

Prinz Eugen was een Admiraal Hipper-klasse zware kruiser, de derde van een klasse van vijf schepen. Ze diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Kriegsmarine van nazi-Duitsland. De bouw vab het schip startte in april 1936 en werd te water gelaten in augustus 1938 en kwam in dienst na het uitbreken van de oorlog, in augustus 1940.
Prinz Eugen zag actie tijdens Operatie Rheinübung, een poging tot uitbraak in de Atlantische Oceaan met het slagschip Bismarck in mei 1941. De twee schepen vernietigden de Britse slagkruiser Hood en beschadigden het slagschip Prince of Wales matig in de Slag bij de Straat van Denemarken. Prinz Eugen werd tijdens de operatie losgemaakt van Bismarck om de geallieerde koopvaardij te overvallen, maar dit werd afgebroken door motorproblemen. Na aankomst in bezet Frankrijk en reparatie nam het schip deel aan Operatie Cerberus, een gedurfde dagtocht door het Kanaal terug naar Duitsland. In februari 1942 werd de Prinz Eugen ingezet in Noorwegen, hoewel haar verblijf daar werd ingekort toen ze dagen na aankomst in Noorse wateren werd getorpedeerd door de Britse onderzeeër Trident. De torpedo beschadigde de achtersteven van het schip ernstig waardoor reparaties in Duitsland nodig waren.
Na terugkeer in actieve dienst, bracht het schip enkele maanden door met het opleiden van officierscadetten in de Oostzee voordat het diende als artillerieondersteuning voor het terugtrekkende Duitse leger aan het Oostfront. Na de Duitse ineenstorting in mei 1945 werd het overgegeven aan de Britse Royal Navy voordat het als oorlogsprijs werd overgedragen aan de US Navy. Na onderzoek van het schip in de Verenigde Staten, wees de US Navy de kruiser toe aan de Operation Crossroads atoomproeven op Bikini Atoll. De Prinz Eugen overleefde de atoomontploffingen en werd naar Kwajalein Atoll gesleept, waar het in december 1946 kapseisde en zonk. Het wrak blijft gedeeltelijk zichtbaar boven het water ongeveer twee mijl ten noordwesten van Bucholz Army Airfield, aan de rand van Enubuj. Een van haar schroefpropellers werd geborgen en wordt tentoongesteld in het marine-monument Laboe in Duitsland.
Lengte: 1070 mm
Breedte: 175 mm
Hooge: 290 mm